Värt att veta

Som varje gång man ska resa utomlands så finns det några saker som är värda att veta innan man åker. Därför kommer här en liten checklista med bra information för dig som tänkt åka till Kreta i Grekland.

Vädret

Under högsäsongen, juli-augusti är det extremt varmt på Kreta, detta för att ön ligger så pass långt söderut. Det kan bli upp till 40 C° i skuggan, med andra ord är detta en tid då alla turister ligger packade som sillar på stränderna för att lapa sol och ta svalkande dopp. Här är den varma tiden lång, sommarvärmen håller i sig från maj ända fram till slutet av oktober. Men det är även väldiga temperaturskillnader mellan årstiderna, skulle du tillexempel åka dit mellan november och februari så är det vinterkläder som gäller. Då kan det till och med snöa på Kreta.

Kreta är som allra vackrast och mest behaglig att besöka under maj månad, då är allting prunkande grönt och det är alldeles lagom varmt. Men vill man bada mycket är det kanske bättre att åka i september då vattnet och luften fortfarande är varm men det är inte lika packat med turister.

Att ta sig runt på Kreta

Att åka buss på Kreta är kanske det allra billigaste och enklaste sättet att ta sig runt på. Dem är bra på att hålla tidtabellen och det är inte särskilt dyrt, dessutom är busschauffören inte främmande för att ta en extra sväng in i någon mindre by om du frågar.

Det är relativt billigt att hyra bil på Kreta, men tänk på att du då måste ha med dig körkort. Kolla alltid att det finns försäkring som täcker det mesta av vad som kan hända och var noggrann med att kolla skador på bilen, dem ska finnas på papper så att du inte blir betalningsskyldig för något du inte har gjort. Det kan vara bra att tänka på att bensinstationerna ofta stänger vid sju på kvällarna och att man nästan aldrig kan betala med kort på dem.

Ett mysigt sätt att åka runt Kreta på är att ta en av alla färjor som går mellan flera olika städer. Varför inte ta chansen och se ön från havssidan när du ändå måste ta dig någonstans där det går båtar.

Valuta och vatten

På Kreta och i resten av Grekland så använder man sig av Euro, det har man gjort sedan 2001. Kranvattnet är kanske inte så värt att satsa på, köp hellre flaskvatten för att vara på den säkra sidan.

Språket

Det språk man talar på Kreta är inte helt överraskande grekiska, men är man i en av de större städerna eller turistorterna så brukar det inte vara några problem att prata engelska. Oftast är det heller inte svårt att göra sig förstådd i mindre byar, folket är gästvänligt och hjälper gärna till.

Sjukvård

Larmnumret till ambulans i Grekland är 166 men 112 gäller för alla nödsituationer. Sjukvården är i grunden god även om den inte riktigt håller samma standard som hemma. Det som är bra är att Kreta är en stor ö vilket gör att sjukvården är helt ok. Glöm inte att ta med eu-kortet när du reser och kolla din hemförsäkrings skydd vid resor. Du behöver inga speciella vacciner till Grekland, men det är alltid bra att kolla upp sitt grundskydd.

Adapter

Du behöver ingen reseadapter till Grekland. Eluttagen är som hemma.

Landskod

Landskoden till Grekland är +30. Riktnumret till Chaina är +30-2821 och Rethymno är +30-2831.

Fler grekiska öar

Här kommer våran topplista över andra grekiska öar.

  1. Santorinimagisk pärla, som ett vykort.
  2. Kospart, sol och bad.
  3. Korfudrömmarnas ö.