Chania

Denna stad är den näst störst på Kreta med ca 70 000 invånare, liggandes på den norra kusten lockar den massor av turister med härligt folkliv och vackra stränder. Det finns ett stort utbud av barer, nattklubbar och restauranger med härlig atmosfär.

Som turist är det inte så vanligt att man hamnar på ett hotell i själva staden Chania utan oftast en bit utanför, men alltid på nära avstånd så att man lätt kan ta en taxi eller buss dit. De mest populära platserna i staden är utan tvekan den vackra hamnen med sina uteserveringar och den gamla staden med sin vackra venetianska mur. Det är i hamnområdet man hittar bäst shopping med massor av affärer. Där kan du shoppa allt från kläder och smycken till mattor och souvenirer. Även i den gamla staden hittar du mysig shopping med marknader och annat trevligt. Chania är den stad tillsammans med Platanias som man åker till för nattlivets skull, det sjuder av liv och det är väl värt ett besök på någon av alla barer och nattklubbar som finns. Är man i Chania får man heller inte missa den stora marknaden, där hittar du allt som går att tänka sig, finns det inte att köpa där finns det ingenstans.

Mat och klubb

För att äta av det fantastiska grekiska köket så beger man sig ner till hamnen, där kan man äta både inhemsk mat och internationella maträtter. Något vi verkligen rekommenderar är att du provar den grillade fisken, ingen annanstans får du så saftig och färsk fisk. Dessutom är dem experter på lammrätter. Nattlivet finns även det i hamnen, massor av barer och klubbar och du kan festa hela natten lång ända till gryningen om du vill.

Gamla staden i Chania

När du besöker denna härliga stad på Kreta får du inte missa den gamla staden i Chania. Det gamla centrumet ligger i hamnområdet och myllrar av människor. Det finns massor av små mysiga gränder, vackra tavernor och mycket mer. Här ser du spåren efter den gamla ringmuren som gick runt staden och mycket finns kvar. Du bör även besöka det gamla venetianska fortet Fort Firca, eller varför inte någon av de turkiska gamla moskéerna.

Om du vill smaka på och uppleva Chanias genuina kulturarv så ska du bege dig till den gamla saluhallen på Plateia torget. Den byggdes redan 1866 och hyser hela 76 butiker, du kan köpa massor av fina kvalitetsvaror och här finns nästan inga turistbutiker. Alla delikatesser hittar man här, från honung till olivolja av alla de slag och inhemska ostar. Vill man äta där istället för att ta med sig hem så finns det en liten mysig taverna mitt i alltihop.

En kort promenad från den gamla staden hittar du underbar stränder, det är tillexempel här som den legendariska stranden Nera Hora ligger. Kilometervis med härlig sand mellan tårna och en mängd olika vattenaktiviteter för den som inte vill lata sig i solen.

Fler grekiska öar

Här kommer våran topplista över andra grekiska öar.

  1. Santorinimagisk pärla, som ett vykort.
  2. Kospart, sol och bad.
  3. Korfudrömmarnas ö.