Sevärdheter

Kreta är inte någon liten ö så självklart finns det massor av intressanta och roliga sevärdheter att besöka, upptäcka och uppleva. Det är inte konstigt att vi svenskar adopterat ön till våra hjärtan. För att du ska få en bättre översikt så har vi samlat några av de allra bästa här för dig att läsa om.

chania banner 01 - Sevärdheter

Upplev den fantastiska utsikten från Faistos

Det finns dem som menar att om man inte besökt Faistos när man besöker Kreta så har man inte varit på Kreta på riktigt. Utsikten som möter dig här är en av de mer spektakulära som går att hitta i världen. Under den minoiska eran var Faistos den näst största staden efter Knossos och här finns ett tempel som bara det är värt utflykten. Men det bästa här är som sagt utsikten, att stå och blicka ut över Messaraslätten från templets kulle. Att ta sig hit är inte svårt, dels kan man åka med guidade turer från Rethymemnon och dels kan man åka med direktbussar från både Heraklion och Rethymemnon. Åker man på någon av de guidade turerna så får man självklart även uppleva andra delar av ön på samma gång.

Det fantastiska palatset i Knossos

Under bronsåldern sägs det att Knossos var det minoiska folkets huvudstad på Kreta, staden ligger ett par kilometer från öns största stad idag som är Heraklion. Just i Knossos upptäckte man resterna av en riktigt fascinerande bebyggelse. Resterna av byggnaderna som fanns här beräknas vara lika gamla som de egyptiska pyramiderna. Idag kan man besöka hela den norra delen av palatset då den rekonstruerats på ett sätt så att man nästan tror att man är där, i historien på bronsåldern. Ja, det är faktiskt som att kliva in i en riktig tidsmaskin.

Samariaravinen – Europas längsta ravin

Detta är en mäktig upplevelse för vem som helst och ett absolut måste när man besöker Kreta. Den är hela 18 kilometer lång och ger en fantastisk naturupplevelse som är svår att knäcka. Man kan välja mellan att gå hela sträckan som då tar ungefär fem timmar eller så kan man välja mellan flera kortare sträckor längs den mäktiga ravinen. Den absolut vackraste delen av Samariaravinen är idag nationalpark och biosfärreservat tack vare sitt unika och rika djurliv och flora. Befinner du dig i Chania som är en av Kretas större städer kan du enkelt ta en buss hit från centralstationen som tar dig till ravinens högsta topp. Den bjuder på en fantastisk utsikt då den ligger hela 1200 meter över havet. Det går även att ta en båtresa till den ena änden av ravinen från Chania då kommer man till byn Agia Roumeli som inte går att nå med bil. Här får man börja sin ravinupplevelse med riktigt rustik grekisk lantmiljö.

Två tips för dig som är i Chersonisos på Kreta

I den här staden finns ett verkligt vackert och spännande akvarium, här får man ta del av den rika marina miljön men det finns även ormar och ödlor att titta på. Känner du dig lite våghalsig så varför inte låta dig bli fotograferad med en gigantisk pytonorm? Ett minne för livet är verkligen att besöka Aquaworld Aquarium i Chersonisos på Kreta. I staden finner du även ett gigantiskt utomhusmuseum. Det heter Lychnostatis Open Air Museum och där får du uppleva hela Kretas kulturarv, allt från natur och historia till traditioner och hantverk.

Fler grekiska öar

Här kommer våran topplista över andra grekiska öar.

  1. Santorinimagisk pärla, som ett vykort.
  2. Kospart, sol och bad.
  3. Korfudrömmarnas ö.